Asperger of PDD-NOS..??

  • Jan

    Hallo,

    Is er iemand die aan kan geven wat nu precies het verschil is..?

    Ik vind het nogal vaag.

    Groet,

    Jan

  • Jan

    Wat is het verschil tussen de afzonderlijke diagnoses binnen het spectrum:

    Hoog-functionerend autisme (HFA), de stoornis van Asperger en PDD-NOS?

    Ook dit is een verhaal apart, waarover het laatste woord nog niet gezegd is. De meningen hierover zijn verdeeld: sommigen vinden dat er nauwelijks verschil is, en dat die hele grenzen opgeheven moeten worden (noem het allemaal ‘autisme’ of ‘autismespectrumstoornis’), anderen vinden de afbakening in subgroepen juist wel belangrijk en willen nog meer en nieuw onderzoek naar goede onderscheidende criteria.

    Uit het onderzoek wat tot nu toe gedaan is, komen wisselende conclusies, samen te vatten met ‘men weet het nog niet’. Zeker voor de volwassen groep niet. Het meeste onderzoek is gedaan bij kinderen. Op de meeste onderzoeken valt methodologisch veel aan te merken en vergelijkingen zijn moeilijk: verschillende onderzoeksgroepen, verschillende controlegroepen,uitgaan van andere criteria (bijv. ICD-10 of DSM-IV), verschillende leeftijden van de onderzoeksgroep, etc. Ook de afbakening van het spectrum richting ‘normaal’ (normale variatie in gedrag) en richting ‘klassiek autisme’ is nog moeilijk. Evenals richting andere erop lijkende diagnoses.

    Asperger. Oorspronkelijk met als enig verschil met klassiek autisme de normale intelligentie en normale taalvaardigheid. (wat dus nog weinig over het functioneringsniveau zegt).

    Ook het verschil tussen Asperger en PDD-NOS blijft onduidelijk.

    Volgens sommigen is er een soort hiërarchisch verschil, waarbij PDD-NOS ers beter functioneren dan Aspergers, en die weer beter dan HFA-ers. Waaraan dat gemeten wordt blijft onduidelijk. Intelligentie? Een hogere intelligentie hoeft niet automatisch tot beter functioneren te leiden, daarvoor spelen ook andere factoren als emotionele intelligentie, zelfinzicht, vermogen tot leren, creativiteit etc. een rol. Ik ken autisten die enorm hoogbegaafd zijn op één bepaald gebied, maar verder niet zo geweldig functioneren. En ik ken autisten die een lager IQ hebben (gemiddeld IQ), maar met minder grote verschillen tussen de subIQ’s (emotionele IQ, verbale IQ, performale IQ) en al met al best goed functioneren.

    Volgens anderen wordt de diagnose Asperger vooral gegeven als er vooral sprake is van autisme, zonder veel bijkomende problemen. PDD-NOS wordt dan gegeven als er wel bijkomende problemen zijn, zoals ADHD. Maar het verschil tussen ADHD en PDD-NOS is vervolgens ook weer onduidelijk. Autisme en ADHD kunnen samen voorkomen.

    PDD-NOS en ADHD liggen dicht bij elkaar, in elk geval volgens de belangenverenigingen Balans en Impuls, die opkomen voor de belangen van mensen met PDD-NOS en ADHD. Zij sluiten Aspergers dus uit.

    De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) richt zich vervolgens weer op alle autisten, dus inclusief Asperger én PDD-NOS, maar zonder ADHD. Al is een combilidmaatschap mogelijk.

    Sommige hulpverleners, zoals Peter Vermeulen, hanteren een alternatieve indeling in subgroepen binnen het autismespectrum. Peter Vermeulen maakt een indeling in de groepen:

    Afzijdig of inalert; passief; actief-maar-bizar; en stijf-formalistisch of hoogdravend.

    Ook op deze indeling valt echter kritiek te leveren. Zoals sommige ASS-ers die kenmerken van alle subtypen hebben, en eigenlijk in geen enkele groep passen (bijv. op sommige momenten actief zijn (en bizar?), op andere momenten juist totaal geblokkeerd, afzijdig of passief zijn).

    Volgens de meesten is het op dit moment vooral afhankelijk van welke hulpverlener je treft, welke uiteindelijke subdiagnose je krijgt. De ene psychiater heeft een voorkeur voor Asperger, waar de ander PDD-NOS geeft.

    Op de mailinglijsten en lotgenotencontactdagen vergelijken mensen met verschillende en dezelfde diagnoses zich soms met elkaar, en dan blijkt soms dat je veel overeenkomt met iemand (qua klachten en problemen etc.) met iemand die net de andere diagnose heeft (bijv. als Asperger met iemand met PDD-NOS) en minder met iemand die net als jij Asperger heeft. Of net andersom. Op dit moment is er nog weinig eenheid in de diagnostiek.

    http://autisme.prikpagina.nl/archief/read.php?f=590&i=50478&t=50477&v=f

  • creadia

    Hai

    Mijn zoon heeft het syndroom van asperger terwijl wij dachten dat het het pddnos was. Waarom is het geen pddnos?? omdat hij met taal en dan heb ik het vooral over zijn woordenschat en taal begrip super hoog scoorde. ruim boven het gemiddelde iq en dat was het geen wat de doorslag gaf dat hij toch Asperge heeft.

    Dit is ons verteld door de orthopedage…..