Rugzakje, PGB, TOG....

  • Lelo

    Heb hier al enige malen op het prikbord gelezen. Mijn dochter is sinds kort door centrum autisme gediagnostiseerd met PDD-NOS + gedragsstoornis. Nu hebben zij ook een gesprek met de leerkrachten gehad (dochter zit op regulier onderwijs) en een rugzakje besproken. Klopt het dat wij dat als ouders aan moeten vragen en niet de school? En laatst hoorde ik ergens dat je geen rugzakje krijgt als de schoolresultaten zelf goed zijn. Ze wilden hem voor mijn dochter nl aanvragen om haar wat sociaal vaardiger te trainen, maar kan dat dus niet met een rugzakje????

    Verder vraag ik mij af of wij in aanmerking komen voor TOG? Op zich gaat het nu best goed met haar namelijk.

    En hoe zit dat met een PGB???? Wat kun je daar allemaal mee? Zie soms wel dingen voorbij komen, maar helemaal duidelijk is het me nog niet.

    Tja, er komt gewoon zoveel op ons af nu we die diagnose weten. Daarbij was ik 3 weken voordat we de diagnose kregen ook nog eens bevallen van een baby'tje en je snapt het al…. ik kom gewoon tijd tekort om overal eens goed in te duiken en hoop dat jullie me wat meer duidelijkheid kunnen verschaffen….

  • Tukkergirl

    Hallo

    http://www.svb.nl/internet/nl/regelingen/tog/index.jsp

    http://www.pgb.nl/showpage.php?pa=3&menu=0,0

    http://www.oudersenrugzak.nl/rec2.html

    dit zijn goede informatieve sites.

    Gr Thea

  • Tries

    http://pgb.startpagina.nl/

    http://leerlinggebondenfinanciering.startpagina.nl/

  • truus

    gewoon tog aanvragen. niet mooier maken dan het is.

    rufzakje moet idd door ouders aangevraagd worden, niet door school.

    Met pgb kan je zorg inhuren voor je dochter.in de vorm van ondersteundnde begeleiding, logeeropvang, en aktiverende begeleiding. Volgens mij kan je ook hierde sova traning van betalen onder aktiverende begeleiding ( sova - socialae vaardigheidstraining).

    Maaar ik ben geen expert op dit gebied. Voor pgb zou je ook contact met de MEE op kunnen nemen, die kunne je meer info geven en helpen met aanvragen. Volgens mij ook met aanvraag van de TOG.

    succes Truus

  • Lidy

    Dag Lelo,

    Het rugzakje is voor ondersteuning van het team op school. Hiermee geeft de school aan dat zij zelf niet voldoende kennis, middelen en vooral tijd hebben om hun leerling te begeleiden. Het gaat daarbij niet alleen om schoolse vaardigheden, maar ook om weerbaarheid en sociale vaardigheden, voorbereiden op het volgende schooljaar, bespreken van “afwijkend” schoolprogramma enz. Je kunt met de intern begeleider van school overleggen of jouw kind deze extra hulp nodig heeft, of de school dit op eigen kracht kan bieden. Het rugzakje aanvragen is daarna inderdaad een taak van de ouders, maar ook de school moet diverse gegevns aandragen. Het REC waar je het rugzakje aanvraagt kan (en moet) je helpen met het volledig maken van het dossier.

    Het persoonsgebonden budget is bedoeld om zorg in te huren die boven de gebruikelijke zorg gaat. Het gaat daarbij om zaken die “gewone” kinderen op deze leeftijd “vanzelf” doen.

    Denk daarbij aan invullen van de vrijde tijd, allledaagse handelingen, zelfstandigheid en zelfredzaamheid, training sociale vaardigheden, maar ook ontlasting van de ouders (logeeropvang) en opvoedingsondersteuning. Het PGB vraag je aan via bureau jeugdzorg. Dit is best een hele klus. De MEE kan je daarbij helpen.

    TOG is een aanvulling op de kinderbijslag. Het is een toeslag voor kinderen met een handicap die extra kosten met zich meebrengen. Denk daarbij aan het extra verslijten van kleding en schoenen door onzorgvuldig of onhandig gebruik. Het van de muur @!#$ van gordijnen en beschadigen van meubels bij driftbuien. Maar vooral wordt ook gekeken naar de zelfstandigheid van je kind. Moet je meer dan gebruikelijke zorg verlenen, kan je kind leeftijdsadequaat functioneren?

    TOG vraag je aan via de SVB.

    Succes.

    Lidy

  • lonbon

    Een rugzakje krijg je ook voor kinderen die gewoon goed kunnen leren. Mijn zoon is 8, ligt qua leren ver voor op leeftijdsgenootjes en zit ook al een groep hoger dan hij eigenlijk hoort te zitten, heeft toch een rugzak, puur voor het sociaal emotionele aspect.