Herhalingsnieuwsbericht voor diegeen die dit gemist hebben,hier kan je ook van alles over denken………………..
***************************************************************
Veroorzaakt tv autisme?
In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over een rapport dat suggereert dat autisme wel eens veroorzaakt kan worden door televisie kijken. Sommigen zien het als een mogelijke eerste stap in het terugdringen van de stoornis, anderen menen dat de conclusies van het rapport onzin zijn.
Een jaar of vijfentwintig geleden begon het aantal gevallen van autisme in de VS explosief te stijgen. Had in 1970 nog maar 1 op de 2500 kinderen autisme, tegenwoordig is dat 1 op de 170.
De groei is wel gedeeltelijk te verklaren. Sinds de jaren 70 is de definitie van autisme breder geworden. Bovendien is de stoornis tegenwoordig bekender (wie kent Rain Man niet?) en makkelijker bespreekbaar. Maar een klein gedeelte van de stijging blijft onverklaarbaar.
Televisie
Econoom Michael Waldman denkt de verklaring gevonden te hebben: televisie. “Ik vroeg me af of het toeval was dat de explosieve toename van televisiekijken op ongeveer hetzelfde moment begon”, verklaart hij op de website Slate. De eerste tv-zender gericht op kinderen dateert uit 1979.
“Ik vroeg wat rond en kwam er achter dat niemand daar nog mee bezig was. Dus moest ik het zelf maar doen.” Afgelopen vrijdag publiceerde Waldman de resultaten van zijn onderzoek.
Concrete cijfers over het tv-gebruik van peuters (de leeftijd waarop autisme vaak wordt gediagnosticeerd) zijn er niet. Dus moest Waldman een omweg verzinnen om te kijken of er een verband bestaat tussen de hoeveelheid tv die baby’s en peuters kijken, en autisme.
Regen
Hij deed dat door de aantallen gevallen van autisme in drie staten van de VS te koppelen aan de hoeveelheid neerslag, in de veronderstelling dat kinderen als het regent vaker binnen zitten en dus tv kijken.
En inderdaad: wanneer het vaker regende, waren er meer gevallen van autisme. “Iets minder dan 40 procent van de autismediagnoses in deze drie staten is toe te schrijven aan tv-kijken als het regent”, stelt Waldman.
De econoom onderzocht meteen of er ook een verband bestaat met het aantal kabeltelevisieabonnementen. Ook daar meent hij zijn hypothese bewezen te hebben. Gebieden met meer kabeltelevisie hebben ook meer gevallen van autisme. “17 procent van de groei van autisme in Californië en Pennsylvania komt voort uit de groei van het aantal huizen met kabeltelevisie.”
Kritiek
In het weekblad Time verscheen onmiddellijk een kritisch artikel over het rapport. Waldman was wel op heel indirecte wijze aan zijn cijfers gekomen. Bovendien: correlatie betekent nog niet dat er een oorzakelijk verband is. "Hoe kunnen ze weten of de oorzaak niet ligt in bijvoorbeeld schimmels die voorkomen waar het meer regent?” vroeg een wetenschapper zich af.
“Televisie kijken hoeft er helemaal niets mee te maken te hebben”, reageerde een orthopedagoog. “Een kind dat door de regen binnenzit heeft ook meer kans op conflicten met zijn ouders. Als datzelfde kind lekker buitenspeelt zullen zijn ouders minder snel problemen opmerken.”
Ook het feit dat Waldman en zijn onderzoekers economen zijn, en het rapport zelfs op een economisch congres werd gepresenteerd, leidde tot schampere reacties van medici.
Waldman wijst het commentaar van de hand. “We beweren niet het ultieme bewijs in handen te hebben. Wat we hebben is een bijzonder suggestieve link tussen tv-kijken en autisme. Anderen moeten verder onderzoeken of dat ook zo is.”
http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2006/10/21/211006_autisme.html