Hoi allemaal.
Ik ben de laatste tijd erg veel bezig met sociale vaardigheden en zat laatst te denken hoe iemand met autisme tegen sommige sociale regels aan zou kunnen kijken. Het leek me leuk om een paar voorbeelden op te schrijven… met een knipoog.
Goedemorgen: Dit is een manier van hallo zeggen als het nog ochtend is. Het is in ieder geval zeker geen vraag of je je goed voelt in de ochtend of dat het een mooie ochtend is. Dus ga hier zeker niet op in als een vraag. Het meest gepaste om terug te zeggen is ook goedemorgen.
Hoe gaat het?: In de vs is dit een makkelijke sociale regel. In de vs is dit namenlijk geen vraag maar ook een manier van goeiedag zeggen. Wat deze regel makkelijk maakt is dat je daar vaak niet eens de kans krijgt om antwoord te geven mocht je deze zin als een vraag opvatten. In Nederland is deze regel iets ingewikkelder. Hier is het namenlijk wel gepast om antwoord te geven op deze vraag. In Nederland is dit dus (meestal) wel een vraag. Wat wel zo is dat vaak wordt verwacht dat je als antwoord geeft dat het goed met je gaat. In Nederland kan deze vraag ook gezien worden als een manier om een gesprek voort te zetten zonder dat er nog onderwerpen zijn om over te praten. In dit geval zou het wel kunnen om eerlijk te zijn als het wat minder goed gaat. Wat wel weer zo is dat veel mensen het niet waarderen als iemand teveel over zichzelf praat. Dit kan voorkomen worden door toch te zeggen dat het wel goed met je gaat en daarna meteen aan die persoon te vragen hoe het gaat zodat hij of zij zijn/haar verhaal kan doen.
1: Je bent een !@#$%
2: In vind je een !@#$%
Wat is het verschil tussen deze 2 zinnen? Ze lijken erg veel op elkaar maar zin 1 is een belediging die als zeer onbeschoft opgevat wordt. Zin 2 is een mening. Iets wat mag in dit land met een vrijheid van meningsuiting. Als iemand zich bij zin 1 beledigt voelt dan is de spreker fout bezig en bij zin 2 is het de verantwoordelijkheid van de onvanger.
In de politiek of het zakenleven werkt het weer anders. Hierbij word zin 1 gezien als objectief en betrouwbaar. Zin 2 blijft een mening en is daardoor niet betrouwbaar of objectief en zal dus niet snel serieus genomen worden.
Dit waren even wat simpele sociale regels met een idee van hoe iemand met autisme er tegenaan zou kijken.
Groetjes Kay.
(27 jaar met asperger)