Nieuws:Autisme te zien op hersenscan.

  • tassie

    'Autisme te zien op hersenscan'

    Uitgegeven: 12 augustus 2010 10:59

    Laatst gewijzigd: 12 augustus 2010 10:59

    AMSTERDAM - Het is mogelijk om met behulp van een hersenscan vast te stellen of iemand autisme heeft. Dat beweren Britse wetenschappers in een nieuwe studie.

    © ANPDe onderzoekers van het King’s College in Londen hebben een computerprogramma ontwikkeld dat tekenen van autisme kan herkennen op een hersenscan.

    De methode leidt in 90 procent van alle gevallen tot een juiste diagnose. Dat schrijven de wetenschappers in The Journal of Neuroscience.

    Blote oog

    Kenmerken van autisme zijn met het blote oog niet te zien op hersenscans. “Maar de computer kan aan de hand van een scan razendsnel vaststellen of iemand autisme heeft”, verklaart onderzoeker Declan Murphy op BBC News. “Ook al ziet het brein van die persoon er op het eerste gezicht heel normaal uit.”

    Op dit moment wordt de diagnose autisme nog gesteld door experts die een inschatting maken op basis van het gedrag van mensen en hun scores bij verschillende testen.

    Proefpersonen

    Het onderzoek van de Britse wetenschappers werd uitgevoerd met 40 proefpersonen. Bij de helft van de deelnemers aan het experiment was de diagnose autisme al gesteld op de traditionele manier.

    Van alle deelnemers aan het onderzoek werd een hersenscan gemaakt. Vervolgens slaagde het door de onderzoekers ontwikkelde computerprogramma er in om bij 90 procent van alle proefpersonen succesvol te bepalen of ze autisme hadden of niet.

    http://www.nu.nl/wetenschap/2310836/autisme-zien-hersenscan-.html

  • Kay

    Ik heb wel eens iets over een test gezien waarbij ze keken naar hersenactiviteit met een plaatje van een gezicht en een plaatje van een voorwerp. Het bleek dat als mensen naar het gezicht kijken andere plekken in de hersenen geactiveerd zijn dan wanneer zij naar een plaatje van een voorwerp keken.

    Toen lieten ze 2 plaatjes zien van scans die gemaakt waren. Er was duidelijk verschil te zien in de gebieden die actief waren. Het eerste plaatje was van iemand die naar het gezicht keek, en het 2e plaatje was van iemand met autisme die naar het gezicht keek…