Hallo allemaal,

Voor een wetenschappelijk onderzoek ben ik op zoek naar mensen met een diagnose binnen het autisme spectrum. Het is een neurowetenschappelijk onderzoek naar psychose, waarbij mensen met en zonder autisme met elkaar worden vergeleken. Het onderzoek vindt plaats op drie verschillende dagen. Tijdens deze dagen kom je langs bij GGZ Rivierduinen Leiden en bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Aanmelden kan nog t/m april 2019.

Hieronder verdere informatie over het onderzoek: 

Wat voor onderzoek?

Wij verrichten een wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van het verhoogde risico op psychose voor personen met autisme. Als we beter begrijpen hoe dit komt, kunnen we het in de toekomst wellicht voorkomen.

Waarom doen we dit onderzoek?

Een psychose is een toestand waarbij iemands contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is. Personen met een psychose kunnen bijvoorbeeld stemmen horen van niet-aanwezige personen of denken dat er op televisie over hen gepraat wordt. Wij vermoeden dat sociale uitsluiting bij sommige mensen kan leiden tot een verhoogde aanmaak van dopamine in de hersenen en dat dit vervolgens kan leiden tot een psychose. Met dit onderzoek willen we hier graag meer inzicht in krijgen.

Wie kunnen meedoen met dit onderzoek?

We zoeken deelnemers van 18 t/m 30 jaar met een diagnose in het autisme spectrum. Om inzicht te krijgen in verschillen tussen personen die zich wel en niet buitengesloten voelen, zoeken we niet alleen personen die veel buitengesloten zijn (die bijv. gepest zijn of zich eenzaam voelen), maar ook personen die weinig buitengesloten zijn. Personen die psychotisch zijn (geweest) of psychofarmaca gebruiken (zoals Ritalin of Quetiapine), kunnen helaas niet deelnemen (dit zou namelijk de metingen kunnen beïnvloeden).

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Dag 1 (totaal 2,5 uur): u komt naar GGZ Rivierduinen in Leiden (5 minuten lopen vanaf het Centraal Station). Hier neemt de onderzoeker een aantal vragenlijsten met u door om na te gaan of u aan de rest van het onderzoek deel kunt nemen.

Thuis (totaal 35 minuten): u vult enkele vragenlijsten thuis in en neemt deze vragenlijsten mee naar de volgende afspraak.

Dag 2 (totaal 30 minuten): u komt naar het Leids Universitair Medisch Centrum. Hier zal een MRI-scan van uw brein gemaakt worden.

Dag 3 (totaal 3,5 uur): u komt weer naar het Leids Universitair Medisch Centrum. Hier nemen wij weer vragenlijsten met u door, waarna er een PET-scan van uw brein gemaakt wordt. Met de PET-scan wordt dopamine in de hersenen gemeten. Hiervoor gebruiken we een lage dosis van een radioactieve stof.

Vergoeding:

Voor uw deelname ontvangt u 160 euro. Ook uw reiskosten worden vergoed (tot een max. van ongeveer 160 euro).